FELAVATTÁK HIDEGKUTI NÁNDOR NAGYMÉRETŰ KÖZTÉRI SZOBRÁT

Az Aranycsapat legendájának Majoros Áron Zsolt alkotása állít méltó emléket

Hidegkuti Nándor, az Aranycsapat játékosa, az MTK Budapest labdarúgó mérkőzéseinek otthonául szolgáló stadion névadója születésének 100. évfordulójához kapcsolódva különleges, a legendás sportemberről méltó emléket állító kortárs köztéri szobor került az Új Hidegkuti Nándor Stadion főbejárata előtti köztérre. A szobrot az MTK Budapest állíttatta az EDGE Communications művészeti iroda közreműködésével.

A látványos, 3,2 méter magas műtárgy Majoros Áron Zsolt szobrászművész alkotása. A mészkő talapzaton álló különleges acélszobor a művész megfogalmazása szerint „olyan látomásszerű megjelenés, amely egyaránt törekszik Hidegkuti Nándor különleges személyiségének megörökítésére, és a következő generációk elé jó okkal követendő példaképként állított Hidegkuti szellemiségének megjelenítésére”.

Az Új Hidegkuti Nándor Stadion letisztult modern architektúrája által biztosított háttér előtt a statikusan álló kompozíciót, a méltóságteljes megjelenést a művészre jellemző friss, izgalmas formai megoldás teszi mozgalmassá és egyedivé, a sematikus alakábrázolásoktól eltérővé, a szemlélő számára emlékezetessé.

A szoboravatásra a 2016. október 13-án átadott Új Hidegkuti Nándor Stadion hetedik születésnapján került sor. A szoboravató ünnepségen a Mándy Iván novellájából a népszerű Puskás musicalben Hidegkuti Nándort alakító Pásztor Ádám tolmácsolásában elhangzott idézetet követően Lomnici Zoltán, az Aranycsapat Testület elnöke, Zakor Sándor, az MTK Budapest Zrt. tulajdonosa, Majoros Áron Zsolt szobrászművész, Rózsa Mihály, az MTK Budapest szurkolóinak képviselője és Deutsch Tamás, az MTK Budapest elnöke mondott köszöntő beszédet.

Majoros Áron Zsolt ahazai képzőművészeti élet elismert szereplője, közel két évtizedes, sikeres alkotótevékenységét köztéri szobrai mellett egyéni és csoportos kiállítások sora példázza, életművéből legutóbb néhány hónappal ezelőtt a Műcsarnok mutatott be ízelítőt, alkotásai számos hazai és külföldi művészeti gyűjteményben megtalálhatóak. Az 1982-es születésű, többek között Prima Junior díjjal is kitüntetett alkotó 2008-ban diplomázott a Magyar Képzőművészeti Egyetem szobrász szakán, mestere Kő Pál szobrászművész volt.

A szoboravatás kapcsán az épített környezet és a képzőművészet közötti kapcsolatok elősegítése céljából létrejött Building on Art, Hungary programiroda bejelentette, hogy az Art Market Budapest nemzetközi művészeti vásár keretében 2023. október 19-22. között Majoros Áron Zsolt szobraiból válogatást mutat be a Bálna Budapest épületében.

2023.10.13.

hidegkuti