Szakmai rendezvény az Inside Art konferencián a művészet értéknövelő hatásáról az ingatlanberuházásokban

„Megvilágosító erejű” – ez volt az egyik vendégünk véleménye a Building on Art, Hungary 2023. október 19-én, az Inside Art konferencia keretében megtartott rendezvényéről. Az esemény fókuszában a művészet értéknövelő hatása állt az ingatlanberuházásokban.

A rendezvény első felében a témához kapcsolódó hazai és nemzetközi jó gyakorlatokat ismerhetett meg a közönség. Harbinder Singh Birdi, a londoni Birdi & Partners kreatív igazgatója vezető építészként vett részt az Elizabeth Line állomásainak tervezésében. Előadásában rávilágított, milyen finanszírozási konstrukcióban születtek meg a metróvonal művészeti alkotásai, hányféle szempontot, milyen szigorú szabályokat kellett figyelembe venni az egyes állomási környezetek tervezése során, és hogyan váltak egyes műalkotások maguk is irányjelzővé, tájékozódási ponttá az utasok számára. A nagyszabású művészeti program megálmodói és kurátorai Colin Ledwith és Christina Anderson voltak.

Barta Márton, a Budapesti Corvinus Egyetem stratégiai vezetője az egyetem új, Ménesi úti campusának közösségi bevonáson alapuló, stratégiai szinten átgondolt tervezési folyamatát mutatta be. Előadásából megtudhattuk, milyen kreatív terekkel gazdagodik majd az Egyetem az új campuson, hogyan gondolkodnak a folyamatosan változó igényekhez történő alkalmazkodás fontosságáról, milyen elvek határozták meg a tervezés menetét. Fény derült arra is, milyen izgalmas, formabontó műalkotásokkal fogják gazdagítani a létrejövő oktatási és közösségi tereket.

ia_1019_racmolnar_milan_10

Kabdebó Réka, a Clark Hotel üzletfejlesztési vezetője és Tőke Ildikó, a Leo Bistro marketing vezetője egy olyan hagyományteremtő kezdeményezésről számolt be, melynek során rendszeres kiállításokat, művészeti programokat szerveznek annak érdekében, hogy a vendégélményt fokozzák, és hogy a szálloda közösségi terei időről időre ne csak a turisták, de a budapestiek számára is igazi kulturális találkozóponttá válhassanak. Olyan, minden részletében átgondolt művészeti projekteket ismerhettünk meg, melyekben egyszerre érvényesül az értékteremtés szándéka, a vendégélményt fókuszba helyező kreativitás és az együttműködés különböző területek – például a gasztronómia és a művészet – között.

A három előadást Perényi Lóránt, az Építési és Közlekedési Minisztérium építési stratégiáért felelős helyettes államtitkárának köszöntője követte, aki beszédében kiemelte, hogy az új, elfogadás előtt álló építészeti törvény kifejezetten támogatja a kortárs művészeti tartalmak létrehozatalát közösségi célú létesítmények esetén, emelve ezzel ezen létesítmények kulturális színvonalát, az épített környezet minőségét, és segítve az építészet és a társművészetek együttműködését.

Hogy ez a gyakorlat, azaz a művészet kötelező integrálása a közberuházásokba hogyan vált be más országokban, arról már a köszöntőt követő panelbeszélgetésből értesülhetett a közönség. A művészet értéknövelő hatásával foglalkozó beszélgetés szereplői Jakab Zsófia, a Magyar Divat és Design Ügynökség vezérigazgatója, Probstner Petra, az Építési és Közlekedési Minisztérium Építési Stratégiáért Felelős Helyettes Államtitkárságának szakmai kapcsolatokért felelős főosztályvezetője, Dejan Sluga, a Bécsben és Ljubljanában egyaránt működő Photon Galéria vezetője, a szlovén állami beruházásokat felügyelő művészeti testület tagja, valamint Harbinder Singh Birdi voltak.


A panelbeszélgetés keretében szóba kerültek olyan témák, mint a művészek, designerek és az ingatlanfejlesztői szektor képviselői közötti sikeres együttműködés példái és kulcstényezői, melynek kapcsán Probstner Petra a funkcionalitás és az esztétikum egyensúlyát emelte ki.

A központi téma, a művészet hozzáadott értéke kapcsán a panelbeszélgetés olyan új trendekre is fényt derített, mint –  amint azt Harbinder Singh Birditől megtudhattuk – hogy egyes külföldi ingatlanfejlesztéseknél már szándékosan alakítanak ki, és kedvezményes bérleti díjjal támogatnak is művészeti galériákat, műhelyeket a földszinti terekben, mert a fejlesztők pontosan tudják, hogy a művészek, és általuk a művészet jelenléte növeli az ingatlanjaik értékét.

Dejan Sluga ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a művészet megjelenítését nem lehet kizárólag a magánszféra fejlesztőire bízni, az államnak is szerepe és felelőssége van abban, hogy a művészet mindenki számára hozzáférhető legyen és maradjon. Ennek kapcsán kiemelte a kulturális politika fontosságát.

Jakab Zsófia hangsúlyozta, hogy az olyan rendezvények, mint a héten megnyitott 360 Design Budapest kiállítás kiváló alkalmat teremtenek arra, hogy a hazai alkotók bemutatkozzanak, kapcsolatokat építsenek más iparágak képviselőivel.  A Magyar Divat és Design Ügynökség pedig számos tevékenységgel, mentorprogrammal, szemléletformáló rendezvénnyel járul hozzá ahhoz, hogy a hazai kreatívipar szereplői fejlődjenek és hazai és nemzetközi láthatóságuk erősödjön.

Valamennyi szereplő egyetértett abban, hogy kiemelt szerepe van a szemléletformálásnak, az ösztönző, és a kultúrához való hozzáférést mindenki számára megteremtő állami szabályozásnak és a magas minőségű kurátori munkának e téren.

Köszönjük mindenkinek a részvételt és az értékes gondolatokat!

PARTNEREINK: